Automatisch water geven

Het onderdeel van Wageningen waarvoor ik werk, PPO-AGV (Akkerbouw, Groene Ruimte en Vollegrondsgroenten), houdt zich bezig met van alles rondom akkerbouw; van bemesting tot schimmels en van slakken tot aaltjes. Het thema stadslandbouw wordt vooral opgepakt in mijn sectie, PlattelandInnovatie (aan een nieuwe naam wordt gewerkt). Toch is er ook bij de onderzoekers van andere secties steeds meer aandacht voor stadslandbouw; de ‘hype’  begint ook daar enigszins door te dringen. Soms leidt dat tot interessante nieuwe kennis en informatie.

Pieter Blok is een oud-collega en oud-carpoolgenootje van me. Hij werkt op het gebied van de precisielandbouw, en houdt zich doorgaans dus met hele andere dingen bezig dan ik – technisch in plaats van sociologisch. In zijn vrije tijd vindt hij het echter leuk om pepertjes te kweken. En daar heeft hij nu een automatisch water-geef-systeem voor uitgevonden. Hiermee kun je planten voor langere tijd in leven houden, ook als je op vakantie bent.

Het systeem bestaat uit een opslagvat, een druppelaar en een dompelpomp. Een bodemsensor controleert het vochtgehalte in de plantenpotten; wanneer een kritieke lage grens wordt bereikt, wordt de dompelpomp aangezet, totdat de potten weer op het juiste vochtgehalte zijn. Op deze manier krijgen de planten de juiste hoeveelheid vocht zonder dat je er op hoeft te letten. Schematisch ziet dat er als volgt uit:

Opstelling als concept

Het systeem maakt het verbouwen van je eigen groenten dus makkelijker; je hoeft je planten immers niet elke dag water te geven, ook niet op warme dagen. Dat is vooral handig als je geen achtertuin of balkon hebt, maar een kwartier moet fietsen naar je volkstuin of buurttuin. Pieter gebruikt het systeem overigens wel gewoon thuis; hij teelt er zo’n 30 peperplanten mee. Inmiddels is het systeem opgenomen in het HAPI – het Hydroponic Automation Platform Initiative – project. Dit project is een initiatief dat als doel heeft simpele en goedkope (het systeem kostte Pieter ongeveer €75) technische systemen toegankelijk te maken voor stadslandbouw, om daarmee de productie van voedsel in de stad te stimuleren. Bekijk hier een filmpje van de werking van het systeem.

Overigens zou ik zelf ook zo’n systeem wel kunnen gebruiken. Net als vorig jaar verbouw ik weer wat groenten op mijn balkon, maar ik heb ze niet altijd genoeg aandacht gegeven en mijn vakantie heeft ze ook geen goed gedaan. Ik probeer mijn leven nu te beteren. Helemaal hopeloos is het trouwens niet; dit weekend heb ik de eerste radijsjes kunnen eten en we kunnen ons ook tegoed doen aan verse muntthee 🙂

Munt  Radijs

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: