Asum stadstuin

Afgelopen zondag heb ik gesproken met Gosse Haarsma, eigenaar van Asum stadstuin. Deze stadstuin ligt op de oude terp van Techum, een nieuwe wijk vlakbij Leeuwarden. Het concept achter de stadstuin is gebaseerd op dat van de Nieuwe Ronde in Wageningen. Gosse onderhoudt de tuin (van iets meer dan een hectare); hij verbouwt allerlei groenten, kruiden, bloemen en kleinfruit, zonder bestrijdingsmiddelen. Leden van de tuin oogsten hun eigen groenten. Voor €200 per persoon per jaar kan iemand net zoveel groente en fruit meenemen als hij nodig heeft. Kinderen onder de 5 zijn gratis, kinderen tussen de 5 en 12 jaar kosten €100. Een bloemenabonnement kost €50.

IMG_20140304_102217

De tuin gaat dit jaar het tweede seizoen in en Gosse start het met 70 abonnees. Voor hij begon had hij 40 leden, dat werden er 80 gedurende het eerste jaar. Omdat een aantal is afgevallen (oogsten blijkt voor sommige mensen toch te veel tijd te kosten) kan hij nu dus met 70 beginnen – doel is tot 150 te groeien. Volgens Gosse is 60 leden het absolute minimum; dat aantal is nodig om de eerste investeringen te kunnen doen (en bovendien moet Gosse hier natuurlijk ook van leven). Ik vind het erg knap dat hij al in het eerste jaar dit minimum heeft bereikt. Natuurlijk is €200 euro niet veel als je bedenkt dat je daar een jaar lang biologische groenten en fruit voor hebt (reken maar eens uit wat je per week kwijt bent in de supermarkt) maar het is toch een gok om dit bedrag uit te geven aan een stadstuinder die zich nog moet bewijzen.

IMG_20140304_102356

Maar goed, Gosse had dan al wel veel ervaring; hij is begonnen als vrijwilliger op Doarpstun. Deze tuin ligt ook in Leeuwarden en is een van de tuinen uit mijn onderzoek. Hier werkte hij twee jaar vijf dagen in de week om ervaring op te doen en het vak van stadsboer te leren. Op die manier heeft hij zijn geloofwaardigheid op kunnen bouwen en de juiste mensen leren kennen om te kunnen starten, bijvoorbeeld bij de gemeente. Hij is nu een bekend gezicht in de ‘stadslandbouwwereld’ van Leeuwarden.

Wat wellicht ook helpt is dat de tuin in een nieuwe wijk is gelegen. In zo’n nieuwbouwwijk wonen vaak veel jonge gezinnen die hun kinderen iets willen leren over het verbouwen van voedsel, en hun gezin graag biologisch voeden. Overigens komt de helft van de abonnees uit Leeuwarden zelf. Een ander voordeel van een nieuwe wijk is dat het gebied nog moet worden ingericht en de huizen nog verkocht; dan is het belangrijk dat er ook iets gebeurt in zo’n wijk. Als iemand een bedrijf wil starten is dat alleen maar mooi; voor Gosse was het immers ook belangrijk dat het concept zou slagen. En dat lijkt dus gelukt; erg inspirerend vind ik dat!

Advertenties
Vorige bericht
Een reactie plaatsen

1 reactie

  1. Magazine Voedsel Verbindt | onderzoekerstadslandbouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: