• Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

 • Twitter

  Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

 • Meta

 • Advertenties

Stappenplan voor buurtmoestuin

De Kenniskring Buurtmoestuinen is een netwerk van mensen die in Almere een buurttuin willen oprichten – of dat gedaan hebben. De deelnemers bespreken moeilijkheden met elkaar en pakken samen vragen op. Op die manier helpen ze elkaar hun idee te verwezenlijken. Maar er blijven altijd vragen. Een buurtmoestuin oprichten heeft namelijk best wat voeten in de aarde (figuurlijk bedoeld); denk aan toestemming krijgen voor het gebruik van de grond, het meekrijgen van buurtgenoten en het maken van een teeltplan.

De kenniskring heeft de Wageningse Wetenschapswinkel daarom gevraagd om een stappenplan. De wetenschapswinkel heeft deze vraag opgepakt; samen met een collega heb ik het plan van aanpak voor het project geschreven. Het is nu voortvarend van start gegaan met een groep studenten die voor het vak Academic Master Cluster zo’n stappenplan hebben gemaakt. Ze hebben dit erg goed gedaan! Er is aandacht voor drie gebieden; het initiatief zelf (het idee uitwerken, een locatie vinden, de bodem, het ontwerpen van het teeltplan), het mobiliseren van de buurt (draagvlak creeren, afspraken maken) en communicatie met de omgeving (vooral de gemeente). Het stappenplan is specifiek gericht op Almere, maar is voor initiatiefnemers in andere steden ook zeker interessant. Download het hier (het is nogal een groot bestand, een kleinere versie zonder de voorkant vind je hier). De studenten hebben ook een academische verantwoording erbij geschreven.

Stappenplan

De vraag van de Kenniskring bestond uit nog enkele onderdelen, dus daar gaan we nu mee verder. Maar het is erg leuk om een project zo in vliegende vaart te kunnen beginnen.

Advertenties
Vorige bericht
Een reactie plaatsen

5 reacties

 1. Een tijdje terug heeft een studente bij Rurale Sociologie ook een handboek moestuin gemaakt. Ik weet niet meer zeker of dat ook via de wetenschapswinkel is gegaan, maar het is een zeer handig boek geworden. Zij heet Lise Alex en deed dit voor de gemeente Ede. Wellicht leuk en nuttig om de twee eens naast elkaar te leggen?!

  Beantwoorden
  • Hallo Els, klopt, de studenten hebben dit handboek ook gebruikt, in die zin dat ze er meerdere naast elkaar hebben gelegd en hebben gekeken wat ze daar aan toe konden voegen. Dat kun je lezen in het bijbehorende achtergronddocument. Groetjes!

   Beantwoorden
 1. Student gezocht voor onderzoek buurtmoestuinen | onderzoekerstadslandbouw
 2. Stappenplan buurtmoestuinen II | onderzoekerstadslandbouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: