• Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  • Twitter

    Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

  • Meta

  • Advertenties

Ås – Wageningen in het klein

Afgelopen zondag ben ik naar Ås afgereisd, een plaatsje op ongeveer een half uur van Oslo. Ik ben hier voor een zogenaamde Short Term Scientific Mission. Dat klinkt erg gewichtig, maar het is eigenlijk gewoon een soort ‘stage’ binnen een Europees uitwisselingsproject (zie mijn eerdere blog over dit project). Ik heb gereageerd op een vraag van iemand van de gemeente Oslo en iemand van het Norwegian Forest and Landscape Institute, die aangaven meer inzicht te willen in volkstuinen in Oslo. Omdat dat precies bij mijn onderzoek past, leek dat me net iets voor mij. Dus nu ben ik hier drie weken om dat uit te voeren. Een mooie kans om mijn buitenlandse netwerk te vergroten en mijn eigen onderzoeksresultaten iets meer in perspectief te zetten.

Ik ben dus gestationeerd in Ås, waar het onderzoeksinstituut is gehuisvest. Ås heeft wel wat weg van Wageningen. Althans, het is ook klein en er zitten een university of life sciences en meerdere onderzoeksinsituten. Vandaag heb ik even op de campus rondgefietst en dat ziet er echt schitterend uit. Het heeft bijna iets Amerikaans, met de grote glooiende grasvelden, en grote roodstenen en witte houten gebouwen (nauwelijks studenten te bekennen trouwens, maar dat kan aan de vakantie liggen). Het is jammer dat ik zo’n slechte fotograaf ben, maar de foto’s geven wel een beetje een indruk.

20140819_133000

20140819_133105

20140819_133026

20140819_133439

Ik zit niet bij de universiteit, maar bij het Noorse onderzoeksinstituut voor bos en landschap. Dat verhoudt zich ongeveer net zo tot de universiteit van Ås als PPO tot Wageningen Universiteit. Zelfs de sfeer is vergelijkbaar. Net als bij ons in Lelystad wordt er ’s ochtends samen koffie gedronken, en waar je in onze kantine je naam op een briefje mag laten schrijven als je geen geld bij je hebt, koop je hier een papieren kaart waar je de bedragen die je uitgeeft zelf op af moet strepen. Verder is iedereen hier ook erg vriendelijk. Ik wordt meegevraagd als ‘mijn sectie’ gaat lunchen en vandaag was er zelfs taart omdat er iemand vijftig werd. Ook kan ik een fiets lenen waarmee ik naar mijn ‘huis’ kan fietsen, dat trouwens heerlijk dichtbij is. Ik voel me al helemaal thuis 🙂

Het onderzoeksinstituut:

20140817_185201

In één van deze gebouwen logeer ik:

20140817_191015

Ås is overigens wel veel kleiner dan Wageningen. Er wonen zo’n 8000 mensen, heb ik me laten vertellen. Het centrum is piepklein, met niet meer dan een paar supermarkten en een handvol winkels. Verder is het hier ontzettend groen, heeft iedereen een tuin en zie je veel van die houten huizen in Scandinavische stijl. En het is heel heel rustig. Als je hier een paar dagen bent lijkt het wel alsof de rest van de wereld niet bestaat. Nergens ligt afval, alles is mooi groen, mensen lopen en fietsen, nergens zwervers, geen geschreeuw of sirenes, je kunt je niet voorstellen dat alles wat er in de kranten staat echt gebeurt, ergens ‘out there’. (Hoewel, als je een beetje into de Scandinavische crimi’s bent, kun je je hier ook van allerlei gruwelijke misdrijven voorstellen.) Maar, ook hier zitten guerilla gardeners:

20140817_185304
Volgende keer meer over wat ik hier aan het doen ben!

Advertenties
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

2 reacties

  1. Leuk stuk Esther! Leuke missie ook! Je hebt het goed gezien… Noorwegen is een sprookjesparadijs, je hoeft niets af te sluiten, ski’s kunnen buiten blijven en er is geld genoeg! 😉 Succes!

    Beantwoorden
  1. Ås, deel 2 | onderzoekerstadslandbouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: