Dynamiek in participatief ontwerpen

Eerder schreef ik al eens over ons Wetenschapswinkelproject Sint Martens Hof. Sint Martens Hof renoveert in collectief particulier opdrachtgeverschap twintig stadshuizen. De woningen zijn particulier eigendom en hebben naast een kleine eigen tuin samen één gemeenschappelijke binnentuin. In een participatief proces hebben we met bewoners deze gemeenschappelijke binnentuin ontworpen.

Het ontwerp voor de tuin moest aan een aantal praktische randvoorwaarden voldoen; onder andere plaats voor zestig fietsen, het opvangen van hemelwater, en zichtbare overgangen tussen gebieden met verschillende soorten eigenaarschap. Studenten Biologie en Waterbeheer hebben informatie verzameld die hielp om het functioneren van de tuin te optimaliseren. Studenten Landschapsarchitectuur hebben workshops met bewoners georganiseerd. Aan de hand daarvan hebben bewoners hun belangrijkste wensen kenbaar gemaakt en kon een syntheseontwerp worden gemaakt.

Dit ontwerp was vorig jaar zomer al klaar, maar als projectleiders hebben we ook een eindrapport geschreven met daarin de lessen die we geleerd hebben van het proces zelf. We analyseren bijvoorbeeld de rol van de experts in het proces, de rol van de studenten, de rol van de ingebrachte kennis, en het al dan niet verdwijnen van bepaalde wensen.

Onze conclusies zijn dat het in een participatief ontwerp belangrijk is dat alle betrokkenen deel uitmaken van het ontwerpproces. Zo hebben de workshops aangevuld met interviews met bewoners goed gewerkt. Ook vonden we dat een betrokken houding van externe partijen zoals de gemeente essentieel is, evenals de in dit geval inspirerende inbreng van de studenten, en het enthousiasme van de bewoners zelf. We hebben ook gevonden dat sommige wensen van bewoners tijdens het ontwerpproces zijn afgezwakt, terwijl andere zijn gehandhaafd. De sessies met bewoners hebben een prioritering in het programma van eisen mogelijk gemaakt en ook duidelijk gemaakt dat er überhaupt keuzes gemaakt moesten worden. De experts zorgden er voor dat er onderbouwde keuzes konden worden gemaakt, en drukten zo ook hun stempel op het eindontwerp.

Het Wetenschapswinkelrapport met als titel  Dynamiek in participatief ontwerpen; Samen met bewoners van de Sint Martens Hof in Arnhem een gemeenschappelijke tuin ontwerpen is eind maart aan een Arnhemse wethouder aangeboden, tijdens een feestelijke bijeenkomst in de gemeenschappelijke binnentuin.

Advertenties
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: