De laatste loodjes

Nu ik weet dat ik binnenkort mijn proefschrift mag verdedigen, ben ik begonnen met de voorbereidingen. Dat is ook hard nodig, want nadat ik het had ingeleverd heb ik er een paar weken niet naar omgekeken (heerlijk, haha), en in die tijd is het een beetje naar mijn achterhoofd verschoven.

Als onderdeel van de ceremonie rondom de verdediging krijgt elke kandidaat een kwartier om zijn of haar onderzoek uit te leggen aan de aanwezigen, het zogenaamde ‘lekenpraatje’. Hoewel het nog best lastig is je onderzoek in zo’n korte tijd uit de doeken te doen – zonder al teveel jargon te gebruiken – kun je dit wel goed voorbereiden: je kunt het oefenen, aanpassen, nog een keer oefenen, weer aanpassen, en nog een keer oefenen. Dus zo zit ik ’s avonds mijn vriend te vervelen met weer hetzelfde praatje maar dan net anders, en ga ik binnenkort ook eens oefenen op het werk.

Het voorbereiden van de feitelijke verdediging vind ik veel lastiger. Je weet de vragen immers niet van tevoren, dus wat kun je precies verwachten, hoe bereid je je hierop voor? Ik ben dus maar mijn eigen proefschrift aan het herlezen, aan het opzoeken waar mijn opponenten zich mee bezig houden, en ik probeer te bedenken welke vragen ik zou kunnen krijgen (waar zitten de zwakke punten in mijn proefschrift, wat zouden ze over de stellingen kunnen vragen?), maar ik vind dit allemaal moeilijk in te schatten.

Overigens heb ik laatst de proefdruk van mijn proefschrift ontvangen. Het was maf en vooral erg leuk om het boekje in mijn handen te hebben, en het niet op een computerscherm te zien. Maar nu ik dat boekje aan het doorlezen ben, kom ik toch nog foutjes tegen. Kleine dingen, maar toch – als je ze ziet wil je ze ook aanpassen. Maandag komt de vormgeefster terug van haar vakantie en dan hebben we precies nog tijd om een nieuwe proefdruk aan te vragen, het kan allemaal net, maar een beetje frustratie en stress levert het wel op. Maar goed, zoals de titel van dit blog al zegt: het zijn de laatste loodjes.

 

Advertenties
Vorige bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: